Alpmed Clinic | Istanbul Estetik Cerrahi Çözümleri

  • Burun Estetiği
admin Haziran 1, 2024 0 Comments

Burun estetiği özellikle son dönemlerde oldukça sık başvurulan estetik yöntemlerden biridir. Burun estetiği güzel bir görünüm için yapılmasının yanı sıra sağlık için de gerçekleştirilen operasyonlardan biridir. Günümüzde güzellik algısının oldukça ağır basması, sosyal medyadaki sahte bedenlere ve sahte güzellik algısına uyma kaygısı taşıyan insan sayısı özellikle son 1-2 yılda oldukça büyük artış yaşamıştır.

Estetik burun cerrahisi olarak da bilinen rinoplasti, burnun yüzümüzdeki konumundan dolayı görme bozukluğuna neden olan deformiteler göz önüne alındığında ülkemizdeki estetik cerrahi uygulamalarının başında gelmektedir. Rinoplasti genellikle burnun boyutunu küçültmeyi amaçlar. Ancak nadir olsa da boyutların büyütülmesi de bu müdahalenin bir parçası olarak kabul edilir. Müdahale öncesi üç boyutlu bir analiz yapılarak hastanın istediği yapıya en yakın sonucun elde edilmesi amaçlanır.

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Burun estetiği gerekirse kemiği, kıkırdak dokusunu, deri tabakasını veya üçünü de değiştirebilir. Burun estetiği planlarken, cerrah kişinin yüzünün diğer özelliklerini, burun derisinin özelliklerini ve kişinin neyi değiştirmek istediğini dikkate alacaktır. Ameliyat öncesi istenilen burun için hasta ve doktor iş birliği içinde hareket eder. Hastanın öncelikle burun fotoğrafı çekilir. Üzerinde yapılacak değişikler planlanır ve sonrasında yapılacak işlemler hastaya aşama açama anlatılıp kabul görülürse uygulamaya geçilir.

Tüm büyük ameliyatlarda burun estetiği çeşitli riskler taşır. Büyük ameliyatlarda her zaman enfeksiyon, kanama ve anesteziye karşı ters reaksiyon riski vardır. Bu ameliyata özgü belirgin riskler de vardır. Bunlar arasında burundan, burun içinde ve çevresinde nefes almada güçlük, kalıcı uyuşma, burunda düzensizlik, ağrı, kalıcı renk değişikliği veya şişlik, yara izi, septum delinmesi ve ek ameliyat gereksinimi sayılabilir. Bu riskler hakkında detaylı bilgiyi doktorlar hastalarına vermektedir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası

Burun estetiği ameliyatı sonrası iç pansumanlar genellikle bir ila yedi gün boyunca yerinde kalır. Cerrah ayrıca koruma ve destek için burna bir atel kullanabilir. Bu genellikle yaklaşık bir hafta boyunca yerinde kalır. Ameliyattan sonra kanamayı ve şişmeyi azaltmak için yatakta başınız göğsünüzden daha yukarıda olacak şekilde istirahat etmelisiniz.

Ameliyat sırasında yerleştirilen atel veya şişlik nedeniyle burun tıkanabilir. Ameliyattan birkaç gün sonra veya pansuman çıkarılana kadar, hafif kanamanın yanı sıra birikmiş mukus ve kanın devam eden akıntısı yaygındır. Bunu emmek için burun altına emici görevi gören küçük bir gazlı bez parçası yerleştirilebilir. Bu yastığın sıkı olması gerekmez.

Cerrah, kanama ve şişlik riskini en aza indirmek için hastanın ameliyattan sonraki birkaç haftaya kadar çeşitli önlemler almasını isteyecektir. Bunlar:

  • Yüz yıkamak,
  • Burnunu sümkürmek,
  • Ameliyat bölgesine baskı yapmak,
  • Gülümsemek, gülmek, kahkaha atmak gibi aşırı yüz ifadelerinden kaçınmak,
  • Dudağı aşağı hareket ettirmeden dişleri yavaş ve nazik fırçalamak
  • Burunla teması en aza indirmek için bol kıyafet giymek,
  • Ayrıca ameliyattan sonra en az dört hafta burna gözlük veya güneş gözlüğü kullanmamak,
  • Bu dönemde çok fazla güneş, burun derisinin kalıcı olarak renk değiştirmesine neden olabileceğinden açık havada, özellikle burunda 30 faktörlü güneş kremi kullanmak olarak sıralanabilir.

Burun ameliyatı sonrası bu durum kişiden kişiye değişeceği için hiç şişlik yaşanmayabileceği gibi iki ila üç hafta göz kapaklarında geçici şişlik veya mavi-siyah renk değişikliği olabilir. Burun şişmesinin geçmesi daha uzun sürebilir. Diyet sırasında sodyumdan uzak durmak şişliğin daha hızlı geçmesine yardımcı olacaktır. Ameliyattan sonra burna buz veya buz torbası gibi cisimler konulmamalıdır. Bundan sonra, işten, okuldan veya benzeri yükümlülüklerden bir hafta izin almak en iyisi olacaktır.

Özel Alan
Skip to content